Het belang van een gezond darmmicrobioom.


Als fermentoren in de dikke darm zijn paarden sterk afhankelijk van de vitaliteit van miljarden microben waaruit het darmmicrobioom bestaat. Samengesteld uit bacteriën, schimmels en andere microscopische organismen, dient het microbioom meerdere doelen in het lichaam, waaronder de productie van energie (door korteketenvetzuren te genereren via fermentatie) en het elimineren van ziekteverwekkende organismen uit het darmkanaal. Het darmmicrobioom is een machtige kracht in het lichaam van het paard en speelt dus een sleutelrol in vezelfermentatie, energieproductie en het immuunsysteem. 

 

Veranderingen in het darmmicrobioom kunnen soms rampzalig zijn, zoals bij paarden die ernstige diarree krijgen en vervolgens levensbedreigende hoefbevangenheid. Het aantal en type micro-organismen waaruit het microbioom bestaat, verandert als reactie op voeding en voedingssupplementen, stress, leeftijd, lichaamsconditie, lichaamsbeweging, ziekte, ras en medicijngebruik.

Elke factor die de diversiteit en rijkdom van de microbiële populatie vermindert, kan het microbioom destabiliseren. Afname van bijvoorbeeld melkzuurgebruikende bacteriën of butyraatproducerende bacteriën kan de ontstekingsremmende werking aanzienlijk veranderen. Ook kan de toename van Lactobacillus- en Streptococcus-soorten negatieve gevolgen hebben.

 

Sport

 

Onderzoek toont aan dat het microbioom ook kan bijdragen aan atletische prestaties en dat het aanpassen van het dieet het uithoudingsvermogen en de cardiovasculaire conditie kan verbeteren. Hoewel we nog lang niet precies weten hoe we het microbioom kunnen beheersen, zouden we het microbioom uiteindelijk kunnen manipuleren door middel van verschillende voedingsstrategieën. We kunnen dan mogelijk bepaalde soorten microben versterken of uitputten om op natuurlijke wijze het uithoudingsvermogen van een paard te vergroten.

Als inleidend experiment werden 11 endurance-paarden gemonitord die deelnamen aan een rit van 160 km, om het effect van conditie en de samenstelling van het microbioom te bestuderen. Voor, tijdens en na de rit werden bloed- en ontlastingsmonsters verzameld. De fitheid werd bepaald op basis van een hartslagdrempel, d.w.z. de hartslag daalde tot minder dan 64 slagen per minuut binnen 20 minuten na herstel bij elk veterinair controlepunt. Naast andere tests werden fecale monsters geanalyseerd om de bacteriën in het darmmicrobioom te identificeren.

 

Twee interessante bevindingen die in het onderzoek werden gerapporteerd, waren onder meer:

1. Microben die methaan produceren, werden vaker aangetroffen bij fitte individuen. Methaan wordt niet opgenomen door het paard en niet gebruikt als energie zoals vetzuren met een korte keten. In feite wordt methaan over het algemeen gezien als een afvalproduct. Deze gegevens suggereren daarom dat methaan ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten in de darm kan hebben, wat gunstig zou kunnen zijn omdat duurtraining inherent inflammatoir van aard is.

2. Microbiomen bij fitte paarden hebben een grotere diversiteit. De microbiomen van minder fitte paarden bevatten minder bacteriesoorten. Verder waren bacteriën in de familie Lachnospiraceae dominanter bij minder fitte paarden dan bij fitte dieren.

 

Voedingsinterventies gericht op het verminderen van Lachnospiraceae kunnen ruimte maken voor andere soorten die de microbioomdiversiteit kunnen vergroten, waaronder bacteriën die zouden bijdragen aan verbeterde atletische prestaties.

Hoewel onderzoek op dit gebied duidelijk nog in de kinderschoenen staat, bieden de gegevens die in dit onderzoek zijn gegenereerd zeker een startpunt om verder te evalueren welke componenten van het darmmicrobioom zouden kunnen bijdragen aan fitheid.

Een van de strategieën voor het ondersteunen van een gezond microbioom is het stabiliseren van de pH van de dikke darm, om te voorkomen dat deze te zuur wordt. Een zure pH heeft een negatieve invloed op de levensvatbaarheid van nuttige bacteriën terwijl ziekteverwekkende bacteriën onder controle worden gehouden.

 

Mentale gezondheid

 

Onderzoekers richten zich dus al jaren op het verbeteren van het begrip van het darmmicrobioom van paarden. Van de vele vragen die onderzoekers stellen, is misschien wel het meest intrigerende, het effect van het microbioom op de mentale toestand van een paard.

 

Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen het microbioom in het maagdarmkanaal en de hersenen, de zogenaamde darm-hersenas. Deze as kan door voeding zowel positief als negatief beïnvloed worden. Bij paarden met een “ongezond” maagdarmkanaal, zoals paarden die veel op stal gehouden worden met de weinig ruwvoer, treden verschuivingen op in de samenstelling van hun microbioom. Als gevolg hiervan kan de geestelijke gezondheid eronder lijden, wat zich mogelijk kan manifesteren als stereotiep gedrag, zoals luchtzuigen en weven, of agressief gedrag zoals bijten en slaan. Sommige experts beweren zelfs dat als onze paarden zouden worden gehouden als niet-gedomesticeerde paarden, met 24-uurs groepshuisvesting en onbeperkt toegang tot ruwvoer, er minder gedragsproblemen zouden optreden vanwege een gezondere darm-hersenas.

 

In werkelijkheid is het helaas niet mogelijk om alle gedomesticeerde paarden op een rantsoen met alleen ruwvoer te houden met onbeperkte weidegang. Dit geldt in het bijzonder voor sportpaarden die extra calorieën nodig hebben die niet alleen door ruwvoer kunnen worden geleverd, en paarden met metabole aandoeningen waarbij weidegang beperkt moet worden. 

De micro-organismen waaruit het microbioom bestaat, functioneren het best bij een bepaalde pH. Als de zuurgraad in het darmkanaal verandert, kan de voerbenutting en het welzijn van het paard eronder lijden. Het aanbieden van een supplement voor de maag en dikke darm, kan helpen om een geschikte pH in de dikke darm te behouden in tijden van stress of bij het toevoegen van krachtvoer aan een op ruwvoer gebaseerd dieet.

 

Gerelateerde producten: Equi-Xcel Digest

 

Digest
vanaf € 44,95